Fransje Killaars
Eylem Aladogan
Jennifer Tee


Eylem Aladogan

In 1999 maakt beeldend kunstenaar Eylem Aladogan (Tiel, 1975) de installatie Birds: op een granieten blad liggen zeven verschillende soorten vogels. Ze zijn gemaakt van klei. Om uitdrogen te voorkomen, worden ze één keer in de zoveel tijd besprenkelt met water.

Dit vertegenwoordigt een spanning tussen in stand houden en loslaten, aangezien teveel water tot gevolg heeft dat de klei oplost. In stand houden en loslaten zijn twee begrippen die symbool staan voor een terugkerend thema in Aladogans oeuvre: dat van kracht, tegenkracht en wilskracht.

Aladogan maakt tekeningen, sculpturen en installaties. Ze is gefascineerd door natuur, wetenschap, techniek en ambachtelijke processen. Het contrast tussen natuur en cultuur komt ook tot uiting in elementen die aanwezig zijn in haar werk zoals veren, messen, vogels en geweren. Bovendien vertegenwoordigen de herhaling en stapeling in Aladogans installaties, evenals het formaat en de materiaalkeuze – vaak hout, keramiek of touw – zowel een organisch als architectonisch aspect.

Het motief wilskracht komt naar voren in Aladogans verlangen naar overgave en strijd. Van voorspelbaarheid en vanzelfsprekendheid wil ze verre blijven: onderzoek en verdieping zijn belangrijk. Een gelaagdheid die ook terug te vinden is in Aladogans interesse voor het mythische, lyrische en fantastische, in de rituelen en symboliek van Indianen en de romantiek van schrijver, dichter, schilder en tekenaar William Blake (1757-1827).

Aladogan studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam (1996-1999), het Sandberg Instituut (1999-2000) en de Rijksakademie van beeldende kunsten, beide in Amsterdam (2004-2005). Werk van Aladogan was te zien in Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), het Kröller-Müller Museum (Otterlo), Museum Het Domein (Sittard) en Stedelijk Museum Bureau Amsterdam.Volgende kunstenaar: Jennifer Tee
Alle kunstenaars
REGISSEUR VAN DIT PORTRET:

Michiel van Nieuwkerk
Regie: Michiel van Nieuwkerk
Camera: Paul van den Bos
Geluid: Mark Wessner & Gideon Bijlsma
Montage: Arda Nederveen
Muziek: Odilo Girod

Volgende kunstenaar: Jennifer Tee
Alle kunstenaars