Job Koelewijn
Hellen van Meene
Carel Visser


Hellen van Meene

Hellen van Meene (Alkmaar, 1972) is fotograaf. Van Meene staat vooral bekend om haar portretten van (adolescente) meisjes. Haar oeuvre is in de loop der tijd ook stillevens en dierportretten, met name van honden, gaan bevatten.

Het werk van Van Meene kenmerkt zich door een traditionele, haast klassieke sfeer in het beeld. Dit is toe te schrijven aan meerdere factoren. Allereerst werkt Van Meene bij voorkeur en bijna uitsluitend met natuurlijk licht. Daarnaast wordt de kleding van de meisjes in kwestie zodanig uitgekozen dat er sprake is van wat Van Meene een “tijdloze oubolligheid” noemt. “Dat je niet meer ziet wanneer het gebeurd is, dat vind ik het mooist.”

De meisjes die Van Meene fotografeert zijn enerzijds nog kind – speels en onschuldig – anderzijds al volwassen en bezig met het ontwikkelen van hun seksualiteit. Haar portretten vangen als het ware deze tussenfase. “Wat mij aan jonge vrouwen fascineert is dat ze nog helemaal openstaan. Ze zijn nog niet vastgeroest. Ze durven zich te laten zien zoals ze zijn.”

De blikken en poses van de meisjes maken de beelden raadselachtig. Ze kijken dromerig en ogen onbestemd. Zoals het meisje dat strak in de camera kijkt en in een lege, desolate kamer staat (Untitled (#0311)), het meisje dat, gekleed in een veel te grote bontmantel, in de sneeuw staat met naast zich een hond (Untitled (#0387)) en de jonge vrouw die met een wasbeer in haar armen tegen een boom leunt (Untitled (#0286)).

Van Meene studeerde fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie (1992-1996) in Amsterdam. Haar werk werd geëxposeerd in onder andere Museum Folkwang (Essen), het Fotomuseum Den Haag, Yancey Richardson Gallery (New York), het Frans Hals Museum (Haarlem) en C/O Berlin.



Volgende kunstenaar: Carel Visser
Alle kunstenaars
REGISSEUR VAN DIT PORTRET:

Mischa Kamp


Mischa Kamp studeerde in 1996 af aan de Filmacademie in de richting scenario/regie. Zij werkte als regisseur bij het VPRO-programma Waskracht!. Hier maakte Kamp, behalve korte filmpjes, ook twee documentaires. Haar speelfilmdebuut was Het Paard van Sinterklaas en werd gevolgd door Waar is het Paard van Sinterklaas? Deze film won de Gouden Kalf publieksprijs in 2007. Voor Villa Achterwerk ontwikkelde zij in 2005 de documentaire-animatie serie Bloot. Tijdens het Cinekid-festival won de serie de Kinderkast Juryprijs non-fictie en ook een award op het animatie-festival in Annecy. Daarnaast regisseerde Kamp de film Tony 10 en drie telefilms: De Fuik, LelleBelle en Jongens. De laatste heeft een Emmy nominatie ontvangen en in April 2016 wordt bekend wie de winnaar wordt. Voor de Hollandse Meesters maakte zij twee portretten; één van Sjoerd Buisman en een jaar later één van Hellen van Meene.


Regie: Mischa Kamp
Camera: Jean Counet
Geluid: Mark Wessner
Montage: Sander Vos
Muziek: John Groenen & De Waterlanders

Volgende kunstenaar: Carel Visser
Alle kunstenaars