Renzo Martens
Marjan Teeuwen
Ina van Zyl


Marjan Teeuwen

“De mens heeft een onstuitbare energie om de wereld op te bouwen, om de wereld vorm te geven”, zegt Marjan Teeuwen (Venlo, 1953). Zelf breekt ze af om op te kunnen bouwen. In haar architectonische installaties verbuigt, verzaagt, ordent en stapelt Teeuwen bouwmaterialen. Net zolang tot er met deze onderdelen een geheel nieuwe werkelijkheid ontstaat.


Voor haar architectonische installaties werkt Teeuwen met woningen of huizenblokken die op de lijst staan om gesloopt te worden. Het onroerend goed krijgt onder de noemer Verwoest Huis nog een laatste kans om te schitteren. Verwoest Huis is een transformatie waarbij alles op een andere plek ligt of staat. Er zijn geen ramen, geen zicht op buiten. Stukken bouwmateriaal zijn opgestapeld tot wanden – soms ogend als metershoge stapels paperassen. Er zijn doorkijkjes waar deze er eerder niet waren.

Een primitieve manier van bouwen, noemt Teeuwen het. Ze wil met haar ingrepen behalve de architectonische structuur van de gebouwen, ook de ‘sociale structuur’ van wonen blootleggen. “Door grote openingen te maken in vloeren, plafonds en wanden schep je nieuwe perspectieven op bestaande architectuur.”

Inmiddels creëerde Teeuwen Verwoest Huis onder meer in Leiden, Amsterdam, Rotterdam, en Krasnoyarsk, Rusland. Verwoest Huis wordt uiteindelijk zelf ook ‘verwoest’ – na de sloop resteren slechts de fotoseries die Teeuwen ervan maakt.

Teeuwen studeerde aan de kunstacademie in Tilburg (1982-1984) en aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda (1984-1988). Werk van Teeuwen werd tentoongesteld in onder andere Museum De Lakenhal (Leiden), Galerie Nouvelles Images (Den Haag), Cokkie Snoei (Rotterdam) en het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch.




Volgende kunstenaar: Ina van Zyl
Alle kunstenaars
REGISSEUR VAN DIT PORTRET:

Rudolf van den Berg


Rudolf van den Berg studeerde politicologie en regisseerde diverse documentaires, maar sinds 1984 maakt hij vooral speelfilms. Zo verfilmde hij twee boeken van Leon de Winter; Bastille (1984) en Zoeken naar Eileen (1987). Voor Bastille, zijn speelfilm debuut, ontving hij de tweede van zijn vier Gouden Kalveren. Ook verfilmde hij boeken als De Avonden (1989) van Gerard Reve en meer recentelijk Tirza (2010) van Arnon Grunberg die werd onder- scheiden met een Gouden Kalf en de Nederlandse inzending voor de Oscars werd. Onlangs maakt Van Der Berg de film Süskind (2012) en zijn er twee nieuwe films in post- productie.


Regie: Rudolf van den Berg
Camera: Goert Giltaij
Montage: Mario Steenbergen

Volgende kunstenaar: Ina van Zyl
Alle kunstenaars