Koen Vermeule
David Bade
Jan van Munster


David Bade

Assembleren is het sleutelwoord met betrekking tot het oeuvre van David Bade (Willemstad, 1970). In zijn werk zijn toevoegingen belangrijk. Of het nu gaat om mensen, materialen, spullen of onderwerpen, Bade “haalt er steeds meer bij”.

Deze veelheid, volheid en nieuwsgierigheid is geworteld in een verlangen om meer mogelijkheden te vinden waar zijn werk over kan gaan. Daarbij is enerzijds de actualiteit en de geschiedenis van belang, anderzijds gaat het hem er in hoge mate om de eigen intuïtie te vertrouwen en te kijken naar wat hij zelf uit de enorme hoeveelheid aan visuele informatie die tot hem komt, destilleert.

Bade maakt tekeningen en schilderijen, sculpturen en installaties. Daarnaast geeft hij workshops in de vorm van community art. In deze projecten zet Bade zijn sociaal-maatschappelijke betrokkenheid in om een groep jongeren, studenten, buurtbewoners of anderszins hun verbeelding te laten ontdekken. Zijn werk speelt zich daarmee zowel in de museale als in de openbare ruimte af.

Uiteenlopende objecten, materialen en technieken vinden een plek binnen Bades installaties en sculpturen.

Van bankstellen tot oude klokken, van purschuim tot piepschuim, van hout tot plastic en van rubber tot uitgedroogde planten. Bades werk zit vol tegenstellingen. Het is kleurrijk, chaotisch en grappig, bekritiseert, daagt uit en spot.

Bade volgde de Nederlandse lerarenopleiding tekenen en handvaardigheid in Diemen (1987-1991) en studeerde aan De Ateliers (1991-1993). Hij won in 1993 de Prix de Rome. Bade richtte in 2004 op Curaçao ArteSwa op, dat inmiddels onderdeel is van het eveneens door Bade (mede)opgerichte Instituto Buena Bista, Curaçao Centre for Contemporary Art.Zijn werk maakte in 1995 deel uit van de Biënnale van Venetië en was onder meer te zien in het Gemeentemuseum Den Haag, De Hallen Haarlem en het Stedelijk Museum Amsterdam.Volgende kunstenaar: Jan van Munster
Alle kunstenaars
REGISSEUR VAN DIT PORTRET:

Hans Hylkema


HANS HYLKEMA is regisseur en scenarioschrijver van speelfilms,tv-drama en (muziek) documentaires. Zijn bekendste speelfilms zijn DE MANNETJESMAKER, OEROEG en JULIA’S GEHEIM. Zijn muziekdocumentaires hebben de musici Eric Dolphy (DE LAATSTE SESSIE), Kid Dynamite (KID DYNAMITE, SURINAAMSE SWING OP DE ZEEDIJK), Jan Akkerman (JAN AKKERMAN, PORTRET MET GITAAR) en Sonny Rollins (SONNY ROLLINS, MORGEN SPEEL IK BETER) als onderwerp. Zijn meest recente dramaproductie is de driedelige tv-serie DEN UYL EN DE AFFAIRE LOCKHEED. Recentelijk ontving hij voor dit laatste werk deDDG-Award voor de meest opmerkelijke regieprestatie van 2010 en de LIRA Scenarioprijs 2013 (samen met co-schrijver Ger Beukenkamp) Hylkemarealiseerde de laatste twee jaar ook drie portretten van beeldend kunstenaars uit de serie “Hollandse Meesters in de 21e Eeuw”. (David Bade, Philip Akkerman en Sigurdur Gudmundsson). In voorbereiding is de speelfilm SARPHATIPARK.


Regie: Hans Hylkema
Camera: Kester Dixon & Catrien Ariens
Geluid: Menno Euwe
Montage: Ot Louw
Muziek: Erik Vloeimans/Banabila

Volgende kunstenaar: Jan van Munster
Alle kunstenaars